Thursday, July 23, 2009

puasa & raya 2009

Puasa ramadhan dah dekat. Raya pun akan menjelma. Aku rasa kita semua dah kena ada niat baru untuk hidup mendatang. Lagi elok. Nak berubah pun time nie lah. Jadi, pendek cerita. Raya kat mana tahun nie ? hahahahahahaa...

Aku lepas raya, raya ke-tiga dan ke-lima kot, ada job dah. Belah pantai timur suka buat kenduri lepas raya. Jadi tahun nie aku tak tau nak raya kat mana dan nak balik puasa kat mana. Kalau boleh naklah rileks-rileks sikit tahun nie. Tumpu pada puasa aje. Sebab yang tahun lepas, aku sibuk terkejar-kejar album. Tension. Hidup tension cepat mati.

Rindu lah nak beraya kat kampung tg.piandang. Tapi dah takder sape pun kat sana. Umah tok pun dah takder lagi. Cuma umah Mak Long aje. Teringat pasal kampung, tahun nie mesti Cu raya sepi skit sebab pak Su dah tak ada. Ade plan apa-apa tak untuk diorang. Sambut raya sama-sama ke. Sekurang-kurangnya adalah teman raya nanti.

14 comments:

| Krsty Pinky | said...

aku pun ske gaks kalo raya gather ramai2...
tapi tahla eks,sape nk jadi penganjur?
hehehe~

suealeen said...

aku balik raya cam biasalah.. gilir². tahun lepas TP dulu, raya kedua baru balik SB. tahun ni SB dulu la, raya kedua baru balik TP..

seperti biasa kat TP hari kedua kami buat kenduri tahlil bagi mengenang yang dah tiada. Along, tok sebuah, tok kit, etc. panggil orang kampung. so memang terautomatik jadi organizer.

siapa kata tak de siapa kat tg piandang? Along kan masih ada. mungkin aku boleh pursue Salina untuk balik TP jugak bergeder beramai-ramai. alah rumah kami kan rumah Pak Long korang jugak...

suealeen said...

pintu rumah tu terbuka untuk semua orang... balik je la. boleh kita main meriam besi lagi cam dedolu...

| Krsty Pinky | said...

kak ela menggalakkan sungguh men meriam besi..
hahaha...dahla ayah aku laks tu tukhang cr besi yg steady2 wat meriam :P

suealeen said...

well... apa lagi tarikan untuk sedara-mara balik kg selain kenangan bermain meriam besi kan....

ohhhhhh! pulanggg....

~:|:sara:|:~ said...

ntahnye....pulanglah...pulanglah!!
hahaha...cm nk ganti mayang kering je ni...

tu la..along de kata kt aku, raya nnt nak jemput cu raya sana..mana nk tau..blk ari tu pn mesra je cu & suma2 kt umah along..bule la bergede² ramai2...

cm dh jd kewajipan bt kenduri pas raya..keh³...

| Krsty Pinky | said...

aku ske jek gather2 nih..
sebut saja..
gerenti riuh rumah along dikerjakan..
wakakaka~

~:|:sara:|:~ said...

ni baru lah dinamakn beraya sakan!
yda, ko raye kt mana taun ni?

Muhd Rushdi - Didiz said...

aku rasa nak raya kat london lah.

suealeen said...

di.. london tak best la.. pi kutub utara baru best sket.. paling tidak pun pi alaska... swine flu pun tak de!

| Krsty Pinky | said...

1st raya d umah mertua..
2nd day barula dengan my parentz..

Muhd Rushdi - Didiz said...

aku tak feel raya la...

kak Bib said...

Makcik tadi dh msg aku habaq nak raya di rmh cu kali ni...kami ni x dapek la nak raya di rmh cu sbb mak beraya di kg. Lagi pun hubby pun ada kat sini...x kan nak tinggal dia plak!

Ishkk...siannya DD...jom la raya join kami kat kg...sure meriah je cam selalu...

~:|:sara:|:~ said...

along nk ajak cu blk cni..ntah nye nnt cu blk beraya di TP...hahaha...
mana tau kan, masa 2 bln g b4 raya...