Tuesday, June 23, 2009

INFO

10 KEBAIKAN MINUMAN YG DI PANGGIL COKE-COLA
Cubalah 'terai' dan buktikan secara saintifik.10 kebaikan air Coke Cola" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan di USA dan Britainserta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlakukemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cubatanya Plus Ronda atau Lebuhraya, adakah mereka guna?Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atauhilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkanselama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang daritindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untukmencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lapbumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karathilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat baterikereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuangsetin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setinCoke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke danlap. Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual diYawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia bolehmeleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti sukani!Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang laindalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan loriyang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran"Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu jugadiselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. .Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagianenjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

9. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuhkopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapitambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!.Wahh!Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadaplidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidakberapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan id yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalammulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tuhilang/lebur dalam masa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Andaminum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

10. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya,para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak.Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuhserangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? Cubalah!

Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang sama cucicermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur seranggadll.Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahancuci/pelincir/ penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas anda bolehcuba sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass sains khasnya kimiadulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.Tepuk dahi tanya hati....nak minum ke tak?

Terima kasih kerana memberi masa untuk membaca. Rajin membaca pasti berjaya. Luang-luangkanlah masa untuk
membaca.

11 comments:

~:|:sara:|:~ said...

yg pasal gg tu leh la try kalo amergency sakit gg...hahaha..pastu jgn tanya pastu kemana ilangnya gg itu...kehkehkeh...

jom cuba try test suma ni...tp kalo leh aku nak try test coke & mentos! lg advance letupan dia...

suealeen said...

dah lama tinggalkan coke ni...

| Krsty Pinky | said...

me too..lame x num coke..
rs dh btahun jek..
mmg x suke coke dn kaum kerabat air gas ni..
suke num air2 susu,choc... :D

AKIZ NETWORK said...

kepada yg berminat minat utk minum susu caling-caling aku minum susu berklustrom tinggi no 1 terbaik didunia aku ada jual harga sendir mau ingat...MINUMAN PAGI PILIHAN KELUARGA YG BIJAK ALPHA LIPID.

| Krsty Pinky | said...

mahal la susu alpha lipid..
bankrup aku!!
hahaha..

AKIZ NETWORK said...

Barang baik memang mahal,kalu nak kereta,h/p kalu boleh yg mahal,makan kalau boleh yg sedap,kalu nak bini pun nak yg lawa pun kena bayar mahal serbaserbi musti yg hebat dan advance,tapi nape utk kesihatan kita selalu pilih yg murah hairan...

bila dah kena penyakit yg teruk... huhu dgn 1 tin susu tu pun belum tentu kita boleh bayar............cam member aku kena buat bypass kena 15k at di end amik 2 minggu ngan modal 180jer dah tak yah bayar 15k nasib baik sempat kalau tak entah ler ...huhu

HasnolMizam said...

wah... ayat orang marketing nih...
9 dari 10 pasti cairrr..

| Krsty Pinky | said...

aaaa...air susu ibu adalah yg terbaik utk bayi...sekian..hehehe..

kemal said...

TESTING NO 10 DAH DICUBA CUKUP BERJAYA NANTI SIAPA YG MAI SINI BOLEH RASA CABAI BERPERISA COKE ERK.........SENDAWA MAKAN CABAI PERISA COKE HUHU............SUSU IBU TU MEMANG BAIK UTK ZAHIR MAU PUN BATIN........YG TU BUKAN UTK ANAK JER ITU UTK 1 FAMILY PUNYA SARAPAN PAGI 1 SKOP BERSAMAAN DGN 10 LTR SUSU BIASA 10 BOTOL VITAGEN ........KIRALAH SENDIRI KEBAIKANYA....

HasnolMizam said...

aku dah pernah beli susu ni dari kawan mak yang duduk kat mana ek..lupa dah.. Minum seminggu je pastu lupa dah nak minum simpan sampai skrg, entah boleh minum lagi ke tak. hihhi

AKIZ NETWORK said...

AKU SHAKE NGAN AIR MILO BARU SEDAP,ADA PERKEMBANGAN BAIK DARI DAYA TUMPUAN DIA MENINGKAT AIDIL