Monday, April 27, 2009

Selamat Hari Ibu... Siti Jaliha binti Mat Yusof





Sepatutnya aku upkan entry ni pada 10 Mei 2009 sebab boleh je buat scheduled post. Tapi aku terlalu excited ceritanya! Kira acilah... sebabnya kat blog lain aku scheduled.

Ada promosi kad hari ibu percuma. Bila aku check balik rupanya promosi dia dalam US je. Mak... jom pindah Amerika la kalau lagu ni. Boleh la scrapblog anto kad pree kat mak... hehehe!

Nak tuju lagu jugak untuk mak:


Duhai Bonda
Munsyid : NowSeeHeart

Bagai kerdipan lilin yang berkilau, bercahaya
Menggantikan mentari terangi malam nan gelita
Membakar diri pun memberikan cahaya
Membiar diri musnah terlebur
Korban segalanya penuh rela

Biar dimamah arus usia
Tidak pernah kenal derita
Bagai sungai kasih yang mengalir
Tiada penghentiannya, tak bertebing

Duhai ibunda kaulah anugerah istimewa
Berkorban jiwa raga redahi hidup nan mencabar
Berusaha dan sabar dalam mengharungi derita
Hidupmu penuh ranjau meniti kepayahan yang tiada kesudahan

Tidak sekali mengharapkan dibalasi permata
Cukup engkau rasa bahagia
Lihat anak-anakmu berjaya
Kau penawar hati duka
Walau hatimu terluka
Engkau ibu engkaulah bapa
Pabila ayah tiada

Hanya Tuhan saja yang dapat membalas jasamu
Kerana Tuhan saja yang tahu penderitaanmu
Wahai bonda



Aku masih ingat mak pesan jangan ikut ke bendang suatu petang masa aku kecik² dulu. Tapi aku degil. Awa pun masa ni tak de lagi. Mintak izin ayah. Ayah kata boleh (ayah selalu je kasi). Jadi aku pun berkelah la kat tepi bendang, bentang tikar, bawak bear, bawak mainan. Tempatnya di batas perenggan sempadan dengan tanah Mak Ndak Minah paling hujung. Kat situ ada pokok kelapa yang melengkung ke atas alur bendang. Kira favorite spot aku la. Aku ni tiap hari main sorang². Aku tak kisah pun... lone ranger!

Tengah aku dok asyik main tu tiba² berdiri seekor ular senduk tak jauh dari tempat aku main. Tepat je dia merenung aku. Kepala dia dah kembang. Dia berdiri tu dalam 1 meter dah tingginya. Aku jerit, "Makkk!!! Ulaqqqq!". Aku pun lari. Aku masih ingat pesan seseorang supaya bila bertemu ular jangan lari lurus, kena lari bengkang-bengkok sebab mata dia bukan macam mata manusia. Nasiblah ko ular.. aku ni pelari sekolah. Mencicit tak toleh belakang dah.

Mak dan ayah pun terus je balik rumah. Tak sempat siap kerja kat bendang. Ada kawan² deme yang cari ular tu untuk dibunuh tapi tak jumpa sampai ke sudah. Gamaknya kalau aku ni panik, dah lama aku tinggal nama je. Nau'zubillah.

Tulah ceritanya... cerita budak tak dengar kata mak. Walau pun mak kat kampung, tapi mak sentiasa di hatiku (cewahhh... macam ITM di hatiku pulak!).

Entry ini walau pun banyaknya gambar mak aku je, aku tuju jugak ucapan Selamat Hari Ibu untuk semua ibu² dan pelayan² wanita dalam warung kopi ni (termasuklah aku sekali... hehe tak malu!) - Mak, Mak Ngah, Mak Chik, Chu, Yong, Kak Bib, Kak Chik, Lina, Kak Ija, Waida, Sa, Kak Tie, Awa & Nadia (sebab dah ada anak buah). Teruslah menjadi wanita yang unggul, permata dunia dan akhirat, insyaAllah. Yang bawah ni pulak gambar mak mertua aku...


Miami bin Abbas (populer dengan panggilan Mak Mon.. namanya mengingatkan aku pada Florida)



~Ela/Cik Ela~


p/s : Untuk lebih feel, baca entry ni sambil dengar lagu nyanyian Soulstar (kumpulan dari Korea Selatan) kat sebelah tu! A Song for Mama adalah nyanyian popular Boyz II Men.

4 comments:

| Krsty Pinky | said...

hoho..thn ni den lehla sambut hari ibu kan...sbb den dh bgelar ibu:P

Ela said...

bleh²... bleh sambut kat PH plak tu... best apa!

~:|:sara:|:~ said...

huwaaa...lawo pic...hahaha
sedey plak tak dpt smbt mothers day ngan mak kt lang tgh.

ishk2...

Ela said...

jom sambut mother's day bila mak mai lagi sekali untuk kenduri Jihan nanti...