Friday, May 8, 2009

Salam semua....kami dah balik...

indahnya pulau ni....aku akan dtg lagi...

Apa khabar semua...kami dah selamat kembali dr bercuti 3 hari 2 malam di Pulau Lang Tengah. Satu pengalaman dan percutian yg amat berbaloi. Bercuti sambil reunion dgn kawan2 ni mmg best sungguh...kalau berdua je siapa nak tolong ambilkan gambar berdua kita ye tak??? Jadilah mcm most pic honeymoon aku dulu tu sorang2 je...ada le kot 4 keping dgn hubby tu pun kena minta org ambilkan...
pemandangan pantai di waktu pagi

Bebudak 3 org lagi tu mmg enjoy sakan, Awa ada masa kena juga berkepit dgn hubby. Aku yg paling senior ni sesekali suka bersendirian..lebih santai dan enjoy the moment alone! Lagipun malas la nak kacau daun...aku yg jenis lone ranger ni mudah je...org lain masih tidur aku dah morning walk di tepian pantai yg begitu mendamaikan hati...desiran ombak...suasana pagi yg tenang...terapi utk org yg bermasalah atau baran...


pagi di hari kedua sebelum pergi snorkelling



Kutip kulit siput..batu karang dan dpt hammock free dr seorang trainer kat situ. Pengalaman aku tak blh lupa bila kena daki bukit dan turun bukit masa jungle trekking. Mengah ya ampun...lama dah tak buat aktiviti mcm tu...dah la paling veteran...badan yg debab cam ni alahai...mcm nak pecah dada rasanya beb! tapi...semangat juga nak buat sebab rasanya kalau dah sampai situ tak buat semua aktiviti yg dirancangkan utk kita...mcm rugi plak!



rehat sebentar selepas jungle trekking


Snorkelling mmg best sebab dpt tgk hidupan laut yg tidak terdapat di pantai mcm Ban Pecah tu. Air yg jernih sampai nampak segala batu karang dan hidupan di dasarnya...menakjubkan, Subhanallah!!! Cuma hari kedua aku dah fail...kepala tak berapa nak betul (pening...aku rasa pagi tu breakfast nasi lemak aku tak tahan...) org lain blh lama dlm air aku dan awa terpaksa naik atas bot semula...Jeff lebih awal naik sbb takut...kawasan tu dlm dan dia rasa gerun tengok ke bawah...budak yg lagi 3 org tu siap dpt seekor penyu dan dpt bawa naik atas bot.



masih ceria dan bersemangat walaupun mabuk laut...


Tetiba aku meloya sakan...uwekkkk! terus terbuang dlm laut...penuh disambar ikan...apa yg aku breakfast pagi tadi kini dah jadi santapan ikan kat situ plak...pening...berpusing rasa...di dlm rasa membuak2 nak keluar lagi...then muntah lagi...yg seronok tgk ikan tu begitu byk yg dtg...berkerumun dan berpuak2...Habis semua yg aku makan pagi tadi keluar balik...lega. Picit kepala dan aku minum air kosong dan rehat atas bot...jeles tgk yg dlm air blh snorkelling dan dpt lihat coral kat bwh tu....dpt lihat ikan jerung putih (yg kecil je la....kalau yg besar mampus kami tak masuk ke laut!!!!....tempah maut!)




..2 baby tua berbuai..



Lepas dinner acara yg aku paling suka...berkaraoke! mlm tu saja nak test power ok tak lagi menyanyi dan bawa lagu nada tinggi...3 jam beb! org lain spent kat luar tapi aku blh je duduk dgn sorang adik tu menyanyi berselang seli dan duet dgn dia....sikit punya sporting budak tu...lagu dia tak leh bawa pun aku juga yg habiskan....hahaha! 2 mlm aku berkaraoke kat situ, lega rasanya sebab dah 3 tahun tak test power suara aku ni lama2 cam tu....kira ok lah juga sebab suara tak hilang..tidur pun lewat (sbb lepas balik tu aku dpt mengaji jugak...ye lah nak balance kan tadi dah melalak so kena ada masa juga nak imbangkan utk yg satu lagi...dpt habiskan satu surah dan mlm berikutnya satu surah...then tidur dgn amannya...!


Satu perkara lagi yg aku tak pernah try dpt aku buat masa kat pulau tu ialah main snooker. Cepat benor aku belajarnya...dpt masukkan bola terus menerus sebanyak 3 kali. Suka nak main bende alah ni tapi kalau dpt beli bubuh satu kat rmh, aku rasa blh jadi champion aku!!! hehehe. Main corrum pun aku mng gak...hehehe pandai anak tok ram kalau bab main ni!!!!


Itulah sedikit sebanyak pengalaman aku masa kat Island tu...just nak sharing dgn yg tak p...jgn korang risau ada masa in the future kita buat family gathering kat situ...best sangat2! Terasa macam pulau sendiri pulak...dr segi layanan staf, makanan dan tempat penginapan itu sendiri mcm rasa kat rmh dan kg sendiri. Tenang dan mengasyikkan sekali...Rasa aku la...dr kita p ke Langkawi....baik p situ. Balik kami sempat singgah kat KT dan pergi ke Pasar Payang yg mcm wajib ke sana bila berada di Terengganu. Mlm jam 8.30 kami dh selamat sampai di rmh Awa. Ada sikit2 lagi mabuk laut tapi...sempat juga lagi nak tulis dlm blog ni...
ye lah...sharing is caring, caring is loving...bye semua I miss u guys!!! especially aku miss kat anak aku...




~ kak Bib ~

14 comments:

Ela said...

gambaq mana uit!

orang nak pi Langkawi pasai orang nak beli-belah daaa... lang tengah mana plak ada kuali, pinggan mangkuk... lagi pun mak pun nak ke sana lagi.. ceh! guna alasan mak plak!

Ela said...

aku pernah pi pulau besaq naik bot laju tu.. enjoy! alhamdulillah tak mabuk laut.. lagi satu naik banana boat kat PD. dia bawak sampai tengah laut, bila pusing si pemandu bot bawak laju2 dan pusing bagi kami jatuh dalam air. banana boat ni depa tak bawak slow la.. mesti lelaju. suka gak kalo dapat naik lagi...

~:|:sara:|:~ said...

gambar kebanyakkannya ada kt cik mehan & cik dayah...kami ni mana la ada camera...hukhukhuk

tunggu la kalo ada pic...nnt aku uploadkan...:)

apa² pn mmg bez p lang tengah....

AKIZ NETWORK said...

dapatkan senarai harga kita kumpul dana sama-sama kita buat sampai jadi kenyataan.lekas2...........

~:|:sara:|:~ said...

nak senarai harga yang cmna tue?hahaha...kalo nak awa uruskan pn bule...hukhukhuk..(lantik diri sendiri plak)

noorra said...

Kalau nak shopping mmg la pergi ke Langkawi sebab byk tempat utk beli barang. Jika utk kelainan dan inginkan ketenangan sebenar mmg Pulau Lang Tengah adalah yg terbaik. Mcm pulau tu milik kita jer rasanya. Makanan yg sedap, keramahan staffnya dan aktiviti yg diatur utk kita mmg berbaloi.

Really great dpt menjadi sebahagian dr yg menyertainya.
Beautiful scenery, tranquillity n serenity...Really miss that island.

Ela said...

aku tak de hal.... awa sila lantik diri sendiri. tapi tahun ni dah tak de tarikh yang sesuai... mintak quotation berdasarkan senarai ahli keluarga... lepas tu buat jemputan dan questionnaires supaya kita bleh tau sapa yang nak pi & sapa yang tak nak....

awa said...

siapa yang nk p sila berikan nama pada awa ye...

- rate sorg rm279 (p sendiri)
- kalo p nek bas (p & blk) sume sekali rm359

* bln tengkujuh tak dapat nak msk sana...tak sure plak bila

~:|:sara:|:~ said...

musim tengkujuh area oktober hingga february ton depan...
so, kita dpt la kumpul dwet utk kesana...

tak sabaq nk jejak lg ke ctu...hehe

kak Bib said...

Musim tengkujuh (monsoon) bermula dr bulan Oktober dan berakhir Februari...ada masa la himpun duit..

p jgn tak p...

~:|:sara:|:~ said...

aku & the geng akan turun lagi sana...nak bersnorkling punya pasal...hehehe

moh kite beramei2 g sane...

suealeen said...

sekali pandang macam orang hawaii la korang!

Muhd Rushdi - Didiz said...

lang tengah tak sempat pergi lagi, baru pi redang... lawa gak lang tengah.

Intan Terpilih said...

Teringin la nak p....tapi tahun depan umi kata blh la p kalau ada buat lagi gathering kat sana...jom la p ramai2....mesti lagi seronok!!!